Donate

Board of Trustees Meetings

All Meetings, Present to 1992

No. 130 (April 9-10, 2016)
Board Meeting

Board Meeting No. 130

Venue:  Hilton Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina
Room:  Quebracho B, 5th Floor

The Board of Trustees invites the ISOC community to join Public sessions of its meetings as observers. Those who are interested in providing comments or questions on topics before the Board may do so during one of the new ISOC Board Open Forums planned for the meeting in Buenos Aires. Only those items listed on this agenda under “Move to Executive Session” are closed to observers.

Details on in-person and remote participation in Board of Trustees meetings, and instructions on obtaining a remote participation link, can be found on the Guidelines for Observers page.

Agenda 

Note: Times on this agenda are listed in UTC.

Saturday, 9 April 2016

13:00 – 13:05

1. Welcome, Apologies and Declaration of Conflicts – B. Hinden  (5 mins)

13:05 – 13:08

2. Approve minutes of the 129th meeting of the Board – B. Hinden  (3 mins)

PURPOSE: Approve the minutes of the 129th meeting of the Board of Trustees.

PROPOSED RESOLUTION

Resolution 2016-XX: Approve the minutes of the 129th Board meeting.

RESOLVED that the minutes of the 129th meeting of the Board of Trustees, held March 22, 2016 via teleconference, are approved.

13:08 – 13:10

3. Correction of Previous Action – B. Hinden  (2 mins)

PURPOSE: To correct the ISOC office address stated in a previous resolution.

Resolution 2016-XX:  Correction of a previous action

WHEREAS previously approved resolution 2016-XX to establish a branch office in the Middle East included an obsolete office address for the Internet Society in the USA;

RESOLVED that the address in the resolution be corrected to be “1775 Wiehle Avenue, Suite 201, Reston, VA 20190”.

13:10 – 13:15

4. Recognition of outgoing PIR Board members – B. Hinden  (5 mins.)

PURPOSE: Recognize outgoing PIR Board members Maarten Botterman and Amitabh Singhal.

PROPOSED RESOLUTION:

Resolution 2016-XX: Recognition of outgoing PIR Board members

RESOLVED, that the ISOC Board of Trustees extends its gratitude to Maarten Botterman for his service on the PIR Board of Directors from 2008 to 2016, and Amitabh Singhal for his service on the PIR Board of Directors from 2010 to 2016.

13:15 – 13:45

5. IAOC & IETF Trust Updates – T. Gondrom & B. Schliesser  (30 mins)

PURPOSE:  Review strategic developments and key directions.

No resolution required.

13:45 – 14:05

6. IAB Chair’s Report – A. Sullivan  (20 mins)

PURPOSE:  Review strategic developments.

No resolution required.

14:05 – 14:15

7. IETF Chair’s Report – J. Arkko  (10 mins)

PURPOSE:  Review strategic developments.

No resolution required.

14:15 – 14:30

Break  (15 mins)

Move to Executive Session

14:30 – 15:10

8. Report regarding IETF Sustainability – J. Arkko  (40 mins)

PURPOSE:  Receive a report on IETF Sustainabilty.

No resolution required.

15:10 – 15:30

9. IETF Endowment Update – K. Brown  (20 mins.)

PURPOSE: To provide an update on the IETF Endowment.

No resolution required.

15:30 – 16:30

Lunch Break (60 mins.)

Resume Public Session

16:30 – 17:00

10. IANA Transition: Next Steps – S. Wentworth  (REMOTE)  (30 mins)

PURPOSE:  Receive a report on next steps for the IANA transition.

No resolution required.

17:00 – 17:45

11. Privacy and Encryption – O. Kolkman  (45 mins)

PURPOSE:  Receive a report on privacy and encryption from the ISOC CITO.

No resolution required.

17:45 – 18:00

12. Bylaws changes – S. Bradner (15 mins)

PURPOSE: To discuss sending proposed changes to the bylaws to the community for review.

No resolution required.

18:00 – 18:15

Break  (15 mins.)

18:15 – 18:20

13. Welcome new Chapters – B. Hinden  (5 mins)

PURPOSE: To welcome newly approved ISOC Chapters.

PROPOSED RESOLUTION:

Resolution 2016-XX: Welcome new ISOC Barbados Chapter

RESOLVED, that the ISOC Board of Trustees warmly welcomes the new ISOC Barbados Chapter, which was chartered and approved since the last Board meeting.

PROPOSED RESOLUTION:

Resolution 2016-XX: Welcome new ISOC Nicaragua Chapter

RESOLVED, that the ISOC Board of Trustees warmly welcomes the new ISOC Nicaragua Chapter, which was chartered and approved since the last Board meeting.

18:20 – 18:50

14. ISOC Chapters Advisory Council Report – A. Doria  (30 mins)

PURPOSE: Report to the Board and CEO from the Chapter’s Advisory Council.

No resolution required.

18:50 – 19:15

15. ISOC Argentina Chapter Report – Olga Cavalli  (25 mins)

PURPOSE: Increased visibility for ISOC Chapters and their activities.

No resolution required.

19:15 – 19:30

Break  (15 mins)

19:30 – 20:00

16. ISOC Board Open Forum – B. Hinden  (30 mins)

Time set aside for ISOC community members to ask questions and offer comments — in person, or in zoom — to the Board.  The Board is especially interested in member views on Security and Encryption, and Increasing Internet Access.  See also agenda item no. 20 on Sunday’s agenda.

Guidelines for Observers

20:00

End of Day One

Sunday, 10 April 2016

12:00 – 12:30

17. Report on Chapter Development – R. Echeberria  (30 mins)

PURPOSE:  Receive report on Chapter development.

No resolution required.

12:30 – 12:45

18. Update on Membership Assessment Project – A. Hassan  (REMOTE)  (15 mins)

PURPOSE:  Receive report on the Membership Assessment Project.

No resolution required.

12:45 – 13:00

19. Update on InterCommunity2016 – A. Hassan & J. Wood  (REMOTE)  (15 mins)

PURPOSE:  Receive report on the plans for InterCommunity2016.

No resolution required.

13:00 – 13:15

Break  (15 mins)

13:15 – 13:45

20. ISOC Board Open Forum – B. Hinden  (30 mins)

Time set aside for ISOC community members to ask questions and offer comments — in person, or in zoom — to the Board.  The Board is especially interested in member views on Security and Encryption, and Increasing Internet Access.  See also agenda item no. 16 on Saturday’s agenda.

Guidelines for Observers

13:45 – 14:00

21. Approve revised Travel Policy for Trustees – B. Hinden  (15 mins)

PURPOSE: Approve revised Travel Policy for Trustees

PROPOSED RESOLUTION:

Resolution 2016-XX: Approve new Travel Policy for Trustees

RESOLVED, that the Board approves the revised Travel Policy for Trustees.

14:00 – 15:15

22. President & CEO updates – K. Brown & Senior Staff  (75 mins.)

PURPOSE: Receive 2015 year-end reports and updates on 2016 activities from the CEO and Senior Staff.

No resolution required.

2015 Wrap-up

2016 Updates

15:15 – 16:00

Lunch Break (45 mins.)

16:00 – 17:15

President & CEO updates (continued) – K. Brown & Senior Staff  (75 mins)

No resolution required.

2016 Updates

Key Events

17:15 – 17:30

23. Elections Committee Update  –  H-P. Dittler  (15 mins)

PURPOSE: Receive interim report from the ISOC Elections Committee Chair.

No resolution required.

17:30 – 17:45

Break  (15 mins)

17:45 – 18:05

24. Virtual Board Meetings – S. Turner  (20 mins.)

PURPOSE: Review and discuss proposal to substitute one annual face-to-face meeting of the Board with a virtual meeting.

18:05 – 18:20

25. Review of 2016 Board meeting dates and locations – B. Hinden (15 mins.)

PURPOSE: Review calendar of remaining Board meetings for 2016.

No resolution required.

18:20 – 19:00

26. AOB  (40 mins.)

19:00

Adjournment of Board Meeting #130