Donate

Board of Trustees Meetings

No. 139 (March 24-25, 2018)
Board Meeting

Board Meeting No. 139

24-25 March 2018

Venue
Park Suite, Mezzanine Level
Hilton London Metropole
London

Guide to Board of Trustees session types:
  • Closed executive session: board members only.
  • Open to observers session: local and remote attendees are welcome to listen in.
  • Open forum session: local and remote attendees are welcome to ask questions, provide input, and discuss with the board. There are no open forum sessions scheduled for the London meeting.

Note: The Board may invite particular individuals to participate in any session (e.g., as presenters) as needed.


Agenda

Times on this agenda are listed in UTC for the benefit of remote participants and observers in different regions.

Saturday, 24 March

Recording of 24 March observer sessions.

09:00-15:05        Open to Observers Session

09:00-09:05       1.  Welcome, Apologies and Declaration of Conflicts – G. Camarillo (5 mins)

09:05-09:10       2.  Document resolutions approved by e-vote since meeting #138 – J. Levine (5 mins)

  • E-vote to approve minutes of the Singapore meeting
  • E-vote to approve the revised DKS additional funding motion
  • E-vote to approve IAB Slate
  • E-vote to approve PIR Slate

09:10-09:15       3.  Welcome to New Chapters and Special Interest Groups – G. Camarillo (5 mins)

PURPOSE: To welcome newly approved ISOC Chapters and Special Interest Groups.

PROPOSED RESOLUTION:
Resolution 2018-XX: Welcome new Chapters and Special Interest Groups
RESOLVED, that the ISOC Board of Trustees warmly welcomes the following new Internet Society Chapters and Special Interest Groups, which have been chartered and approved since the last board meeting:

ISOC Botswana Chapter
ISOC Guinea Chapter
ISOC Women’s Special Interest Group
ISOC Community Networks Special Interest Group

09:15-09:35       4.  Report of the ISOC Nominations Committee – O. Cavalli (20 mins)

PURPOSE: To accept the formal report of the ISOC Nominations Committee.

PROPOSED RESOLUTION:
Resolution 2018-XX: Accept the 2018 Nominations Committee report
RESOLVED that the report of the 2018 ISOC Nominations Committee is accepted.

09:35-09:45       5.  ISOC Elections Committee Update – H. Esaki (10 mins)

PURPOSE: To receive an update on the ISOC Elections Committee’s progress.
No resolution required.

09:45-10:00       6.  Report of the PIR Nominations Committee – H. Pillay (15 mins)

PURPOSE: To accept the formal report of the PIR Nominations Committee.

PROPOSED RESOLUTION:
Resolution 2018-XX: Accept the 2018 PIR Nominations Committee report
RESOLVED that the report of the 2018 PIR Nominations Committee is accepted.

10:00-10:05       7. Recognition of outgoing PIR Board members – G. Camarillo (5 mins)

PURPOSE: To recognize service provided by outgoing PIR Board members.

PROPOSED RESOLUTION:
Resolution 2018-XX: Recognition of outgoing PIR Board members
RESOLVED, that the ISOC Board of Trustees extends its gratitude to Ingrid Srinath for her service on the PIR Board from 2013 to 2018, and Hartmut Glaser for his service on the PIR Board from 2014 to 2018, and
FURTHER RESOLVED, that the ISOC Board extends a belated thank-you to Eric Burger, who served on the PIR Board from 2015 to 2017 and resigned before his term ended.

10:05-10:20       8.  Report on Risk Assessment – J. Levine (15 mins)

PURPOSE: To receive a recent report on ISOC risk assessment.
No resolution required.

10:20-10:40       Break (20 mins)

10:40-11:05       9.  Report by Chapters Advisory Council Steering Committee – R. Hill (25 mins)

PURPOSE: To receive a report from the Chapters Advisory Council Steering Committee Chair.
No resolution required.

11:05-11:30       10. Update on IASA 2.0 – G. Camarillo (25 mins)

PURPOSE: To receive an update on the status of IASA 2.0 discussions.
No resolution required.

11:30-12:00       11. Report by ISOC UK England Chapter – O. Crépin-Leblond & others (30 mins)

PURPOSE: To learn about the local Chapter and the community it serves.
No resolution required.

12:00-13:00       Lunch Break (60 mins)

13:00-14:30       12. Presentation on ISOC’s work in Europe – European Bureau Staff  (90 mins)

PURPOSE:  To acquaint Trustees with ISOC priorities and programs in Europe.
No resolution required.

14:30-14:45       Break (15 mins)

14:45-15:05       13. Report on ISOC compliance with GDPR – T. Tolbert, D. Frolio (20 mins)

PURPOSE: To receive a report on ISOC’s work to comply with General Data Protection Regulations.
No resolution required.

15:o5                Move to Closed Executive Session

15:10-15:40       14. Policy Development Update – S. Wentworth (30 mins)

PURPOSE: To receive an update on ISOC’s policy development process.
No resolution required.

15:40-16:00       15. WHOIS – S. Wentworth (20 mins)

PURPOSE: To discuss issues related to WHOIS and detemine what, if any, role is appropriate for the Internet Society.

16:00-17:00       16. PIR Report – R. Gaetano & B. Cute (60 mins)

PURPOSE: To receive a report on 2017 performance and other PIR business matters.
No resolution required.

17:00                Board meeting recess until next day.

Sunday 25 March

Recording of 25 March observer sessions.

08:00                Resume in Open to Observers Session

08:00-08:05       17. Introduction – G. Camarillo (5 mins)

08:05-09:05       18. Report on Campaigns and Projects – K. Brown and Senior Staff (60 mins)

PURPOSE: To receive an update on campaigns and projects approved in the 2018 Plan.
No resolution required.

09:05-09:25       19. Report on Regional Bureaus – R. Echeberria (20 mins)

PURPOSE: To receive an update on efforts to strengthen ISOC’s regional bureaus.
No resolution required.

09:25-09:45       Break (20 mins)

09:45                Move to Closed Executive Session

09:45-10:30        20. Donor funding mechanisms: Initial thoughts on Foundation and Innovation Fund

PURPOSE: Overview of proposed Foundation structure – K. Brown, S Spector (25 mins),

Report on proposed criteria for technical grants – O. Kolkman (20 mins)

10:30                Resume in Open to Observers Session

10:30-11:10        21. Organization Membership 2.0 – T. Tolbert (40 mins)

PURPOSE: To agree on changes to Organization Membership structure, benefits, plan and timetable for implementation.

11:10-11:30        22. Any Other Business (20 mins)

11:30                23. Adjournment of Board Meeting #139